ŞTIRI/NOUTĂŢI


Locul doi la competiția Arborele Anului în Europa pentru Ulmul din Căpeni
Câștigătorul competiției Arborele Anului în Europa este teiul din Ungaria cu 11.158 voturi urmat de Ulmul din Căpeni, jud. Covasna cu 9.812 votu...
Votați Arborele European al Anului cu povestea cea mai impresionantă
Începând din data de 1 februarie 2012 până la data de 29 februarie 2012 puteți vota unul din finaliștii Concursului Internațional Arborele Europ...
Arborele Anului în România ediția 2011, este ulmul din Căpeni
În data de 31 octombrie s-a încheiat perioada de votare în cadrul concursului Arborele Anului în România - ediția a II-a. În urma voturilor exp...
European Tree of the Year
 
Apariţii în presa   /   Imagini   /   Audio   /   Video
Un platan din Timișoara, în vârstă de 330 de ani, concurează pentru “Arborele anului în România”

Mulți trec pe lângă bătrânul platan fără să știe cât de important este copacul

"Copacul din drum" sau "Pomu' Gros", de pe strada Pomiculturii din Timișoara, se află printre cei 12 arbori care se luptă pentru titlul "Arborele anului în România". Platanul a fost plantat pe vremea când orașul era pașalâc turcesc. GALERIE FOTO

Citiți și:

Votați gorunul de 900 de ani din Mercheașa în competiția „Arborele anului"

În Anul Internațional al Pădurii și cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului, Fundația pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc a lansat cea de-a doua ediție a competiției "Arborele Anului în România". Au fost aleși 12 finaliști din Iași, Brașov, Cluj, Bistrița, Hunedoara, Harghita, Câmpul lui Nea (Gorj), Covasna și Timișoara.

Orașul de pe Bega concurează cu platanul de pe strada Pomiculturii, cunoscut și sub numele de "Copacul din drum". Acesta are venerabila vârstă de 330 de ani.

Platanul gros cât două butoaie stă postat în acel loc încă de pe vremea când orașul era pașalâc turcesc. Șoferii care trec astăzi prin zonă s-au obișnuit cu copacul de pe șosea. Când s-a refăcut drumul, viteza a fost limitată și au fost instalate semne de drum îngustat.
Platanul secular are o circumferință de 4,47 și o înlțime de 21 metri. Este protejat și, ca măsură de siguranță, a fost înconjurat de municipalitate cu un gard metalic vopsit în galben.

În trecut era locul unde venea cisterna de unde se distribuia petrol oamenilor, lângă el era și o fântână. Acum, a devenit doar "Copacul din drum", care acoperă cerul cu crengile salelungi. Foarte puțini știu că acesta are o poveste de sute de ani.

Un juriu național format din jurnaliști, activiști de mediu, botaniști sau specialiști silvici au ales, din cei 27 de arbori înscriși, un număr de 12 finaliști, care au acces în faza finală a competiției. Cei care vor să voteze pentru "Copacul din drum", o pot face online, pe site-ul www.arboreleanului.ro, începând din 10 septembrie. Câștigător va fi desemnat acel arbore care va întruni cel mai mare număr de voturi până în data de 31 octombrie.

Organizatorii competiției oferă și un premiu de 3.000 lei ce poate fi folosit pentru îngrijirea arborelui câștigător sau a împrejurimilor acestuia. În cazul în care nu este nevoie de asemenea măsuri suma poate fi folosită pentru plantarea de puieți sau pentru amenajarea sau reabilitarea de spații verzi din localitatea respectivă.

http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Timisoara-concureaza-Arborele-anului-Romania_0_554345257.html

 
organizator
promovat de
Think outside